Tiru Cara Hidup Sihat Nabi S.A.W

Firman Allah Ta'ala ;
Sesungguhnya telah ada pada (diri) Rasulullah itu akhlak teladan yang baik bagimu, (iaitu) bagi orang yang mengharap (rahmat) Allah dan (kedatangan) hari kiamat dan dia banyak menyebut Allah. (Al-Ahzab; 33 : 21).

Segala sesuatu yang dicontohkan atau disuruh oleh Rasulullah SAW pasti mempunyai manfaat dan kebaikan yang banyak. Kerana sesuai dengan kedudukan beliau sebagai uswatun hasanah, tidaklah beliau berbuat atau berbicara melainkan atas petunjuk dan bimbingan Allah, bukan kerana nafsu ataupun keinginannya sendiri.

Salah suatu kebiasaan yang dicontohkan oleh Rasulullah SAW yang mudah2an tidak sulit untuk kita tiru adalah:

Tidur Mengiring ke Kanan

Posisi tidur Nabi SAW adalah mengiring ke sebelah kanan, kemudian beliau berbalik bertumpu sedikit pada sisi kiri agar proses pencernaan lebih cepat kerana condongnya lambung di atas hati. Kemudian beliau kembali tidur bertumpu pada sisi kanan lagi, agar makanan segera larut dari lambung. Jadi posisi permulaan dan posisi terakhir tidur bertumpu pada sisi kanan. Selain bermanfaat bagi pencernaan, ada 3 manfaat lain yang dapat diambil dari posisi tidur mengiring ke sebelah kanan.

Ibnu Qayyim berkata: “Barangsiapa yang memperhatikan pola tidur dan bangun beliau, nescaya mengetahui bahawa tidur beliau tersebut paling profesional dan paling bermanfaat untuk badan, organ, dan kekuatan

Bangun di Sepertiga Malam

Para pakar kesihatan menyatakan bahawa udara sepertiga malam terakhir sangat kaya dengan oksigen dan belum dikotori oleh zat-zat lain, sehingga sangat bermanfaat untuk optimalisasi metabolisme tubuh. Hal ini jelas sangat besar pengaruhnya terhadap kehidupan seseorang dalam aktivitinya selama seharian penuh.

Contohlah Rasulullah, yang setiap subuh selalu mendapat sedutan udara segar. Beliau bangun sebelum subuh dan melaksanakan qiyamullail. Biasanya orang yang memulai kehidupan di pagi hari dengan bangun subuh, akan menjalani hari dengan penuh semangat dan optimisme. Berbeza dengan orang yang tidak bangun di subuh hari, biasanya lebih mudah terserang rasa malas untuk beraktiviti.

Gosok dan Bersih Gigi dengan Siwak

Untuk menjaga kesihatan mulut dan giginya pada pagi hari, Rasulullah SAW biasa menggunakan siwak. Siwak mengandung flour yang sangat bermanfaat dalam menjaga kesihatan gigi dan gusi. Mulut dan gigi merupakan organ tubuh yang sangat berperanan dalam mengunyah makanan. Apabila mulut dan gigi sakit, maka biasanya proses pengunyahan makanan menjadi terganggu.

Menu Makan Nabi

“Kita masyarakat yang tidak mengamati dan tidak mencontohi adab makan yang diajarkan Islam, akhirnya menderita banyak penyakit. Mereka yang mematuhi kebiasaan makan menurut Islam akan sihat, dan mereka yang meniru cara makan Barat yang buruk akan sakit. Kebiasaan sihat dalam adab makan Islam seharusnya ditiru oleh masyarakat Barat” (Profesor Hans-Heinrich Reckeweg, M.D., ahli toksikologi, Biological Therapy Vol.1 No.2, 1983)

“Sumber dari segala ubat adalah menjaga makanan” (Hadis Sahih)

“1/3 perut untuk makanan, 1/3nya lagi untuk minuman, dan 1/3 sisanya untuk udara”. Kita mungkin sudah akrab dengan diet anjuran Rasul yang satu ini. Namun sudah tahukah kita, kalau berbagai penelitian masa kini menemukan bahawa diet tersebut dapat memperpanjang umur seseorang?

Amalkan di waktu Pagi dengan Minuman Madu

Rasulullah saw membuka menu sarapannya dengan air dingin yang dicampur dengan madu. Dalam Al Qur’an, madu merupakan syifaa (ubat) yang diungkapkan dengan isim nakiroh, menunjukkan erti umum dan menyeluruh. Pada dasarnya madu boleh menjadi ubat atas berbagai penyakit. Madu berfungsi untuk membersihkan lambung, mengaktifkan usus-usus, dan menyembuhkan sembelit, buasir, luka bakar, dan peradangan.

Kunyahan Snack Sihat

Tujuh butir kurma ajwa (matang) menjadi kebiasaan Rasulullah saw menjelang siang. Beliau pernah bersabda, “Barang siapa yang makan tujuh butir kurma, maka akan terlindungi dari racun.” Hal ini terbukti ketika seorang wanita Yahudi menaruh racun dalam makanan Rasulullah pada sebuah percubaan pembunuhan di perang Khaibar, racun yang tertelan oleh beliau kemudian boleh dihapuskan oleh zat-zat yang terkandung dalam kurma. Sementara itu Bisyir ibu al Barra’, salah seorang sahabat yang ikut makan racun tersebut akhirnya meninggal, tetapi Rasulullah saw selamat dari racun tersebut. Rahsianya adalah tujuh butir kurma yang biasa dikunyah Rasulullah saw.

Menu Petang Hari

Menjelang petang hari, menu Rasulullah biasanya adalah cuka dan minyak zaitun. Tentu saja tidak hanya cuka dan minyak zaitun, tetapi diadun dengan makanan asas seperti roti. Manfaatnya banyak sekali, diantara mencegah lemah tulang, melancarkan sembelit, menghancurkan kolesterol, dan melancarkan pencernaan.

Menu Malam Hari

Di malam hari, menu utama makan malam Rasulullah adalah sayur- sayuran. Secara umum, sayuran memiliki kandungan zat dan fungsi yang sama, iaitu menguatkan daya tahan tubuh dan melindunginya dari serangan penyakit.

Aktiviti Sebelum Tidur

Setelah makan malam Rasulullah tidak langsung tidur. Beliau beraktiviti terlebih dahulu supaya makanan yang dikunyah masuk lambung dengan cepat dan mudah dicerna. Caranya boleh juga dengan solat. Rasulullah saw bersabda:

“Cairkan makanan kalian dengan berzikir kepada Allah dan solat, serta janganlah kalian langsung tidur setelah makan, kerana dapat membuat hati kalian menjadi keras.”

Tiada ulasan:

Doa Moga Dibinakan Rumah Di Dalam Syurga

Doa Mohon Rezeki dan Ilmu

Hadis Perumpamaan Orang Yang Membaca Al-Quran

Halwa Telinga