Nabi s.a.w Guna Kelembutan Dalam Mendidik

Akhir-akhir ini ramai yang bertanya adakah rotan dibenarkan dalam Islam khususnya daripada mereka yang mempunyai anak ramai. Adakalanya ibu bapa merotan anak sebagai cara untuk mendidik.

Berhubung isu rotan, pertama sekali umat Islam perlu memahami falsafah sebenar pensyariatan rotan dalam Islam. Perlu diingatkan, Islam adalah agama yang menitikberatkan nilai kasih sayang. Oleh sebab itu, Nabi SAW telahdididik oleh Allah SWT seperti dijelaskan- Nya dalam firman yang bermaksud: “Dan jika kamu jenis yang keras hati nescaya ramai (golongan yang berada di sekeliling kamu) akan lari (dan tidak berminat untuk menerima dakwah yang disampaikan).” (Surah Ali-Imran, ayat 159)

Punca nasihat ditolak

Ulama’ berpendapat, konsep pendidikan anak juga mestilah berasaskan kepada ayat itu. Jika kaedah pendidikan dimulakan dengan kekasaran, ia akan menyebabkan nasihat berkenaan ditolak. Sejarah Nabi SAW juga membuktikan Baginda tidak pernah menggunakan kekasaran dalam mendidik walaupun kesalahan yang dilakukan sebahagian sahabat bercanggah dengan syariat Islam.

Nabi SAW akan menjelaskan terlebih dahulu kesalahan yang dilakukan mereka di samping memberi jalan keluar dan penyelesaian kepada kesalahan itu. Jika ada yang masih ingkar, barulah kaedah rotan digunakan seperti disarankan oleh al-Quran dalam isu solat, zina dan sebagainya.

Ini dapat dilihat menerusi hadis Nabi SAW: “Didiklah anak kamu solat pada usia tujuh tahun dan rotanlah mereka apabila usia mereka menjangkau 10 tahun ( jika masih meninggalkan solat).” (Riwayat Abu Dawud, hadis hasan sahih)

Guna kaedah galakan

Hadis ini menunjukkan bahawa kaedah mendidik dimulakan dengan galakan pada umur tujuh tahun. Selepas tiga tahun memberi tunjuk ajar secara berhemah, maka barulah Nabi SAW membenarkan ibu bapa untuk merotan anak yang masih ingkar terhadap arahan dan masih melakukan kesalahan serupa.

Boleh ustaz jelaskan garis panduan merotan anak yang dibenarkan oleh Islam.

Merotan anak sememangnya dibenarkan dalam Islam selagi ia tidak memudaratkan dan tidak mencederakan anak. Bagi menjaga kebajikan anak, maka Islam meletakkan beberapa garis panduan rotan supaya ibu bapa dapat mematuhi panduan itu.

Selain itu, ia juga mampu mendorong ibu bapa supaya tidak melampaui batas dalam mendidik sehingga akhirnya mendatangkan kemudaratan kepada banyak pihak. Antara garis panduan rotan dalam Islam ialah memastikan anak telah dididik menerusi kaedah pembelajaran terlebih dahulu sebelum rotan diguna pakai.

Beri peluang anak untuk berubah

Pastikan juga anak telah diberi peluang untuk berubah supaya mereka faham jika ibu bapa mengambil keputusan untuk merotan adalah disebabkan tindakan anak sendiri yang terus mengulangi kesalahan yang sama walaupun sudah dinasihatkan. Umur anak telah sampai 10 tahun ke atas atau umur yang layak untuk dirotan.

Maknanya, ibu bapa tidak boleh merotan anak kecil. Sementara pemilihan rotan perlu sesuai dengan umur, tubuh dan kesalahan anak. Pastikan kadar rotan yang dikenakan sesuai dengan kesalahan, cara pukulan pula tidak akan mendatangkan kecederaan kekal kepada anak serta elakkan daripada sikap penderaan terhadap kanakkanak sama ada dari sudut mental dan fizikal.

Adakah ada larangan daripada Nabi SAW supaya tidak memukul anak dengan tamparan di muka.

Memang terdapat dalil daripada sunah yang melarang umat Islam menampar anak di bahagian muka walaupun bertujuan untuk mendidik kerana wajah adalah tempat sangat mulia yang perlu dipelihara.

Sabda Nabi SAW: “Jika kamu berperang (bertelagah/bergaduh) elakkan daripada memukul di bahagian wajah.” (Riwayat Muslim) Menurut Imam al-Nawawi, larangan itu turut meliputi larangan menampar, menumbuk dan sebagainya walaupun yang melakukan perbuatan itu adalah ibu bapa. Perbuatan memukul di bahagian wajah seakan-akan menjatuhkan air muka anak sekali gus mampu memberi kecederaan pada bahagian terbabit.

Oleh itu, ibu bapa perlu mengambil perhatian bahawa menampar anak adalah dilarang. Jika ingin menegur dan menghukum sekalipun, maka gunakanlah rotan yang tidak mencederakan atau memudaratkan anak.

8 SYARAT UNTUK ROTAN ANAK

SEORANG sarjana Islam yang banyak menulis tentang adab atau cara mendidik anak-anak berasaskan Islam iaitu Abdullah Naseh Ulwan dalam sebuah bukunya yang berjodol ” Tarbiah al-Aulad fi al-Islam” telah meletakkan beberapa syarat sebelum atau semasa merotan anak-anak sebagai antara tuntutan didikan.

Antara syarat untuk merotan anak-anak ialah sebagaimana berikut :

 Ibubapa atau penjaga mestilah terlebih dahulu menggunakan segala usaha nasihat dan mendidik yang lain terlebih dahulu sebelum mengambil tindakan merotan apabila cara yang lembut sudah tidak berkesan

Tidak merotan anak-anak semasa dalam kedaan terlalu marah yang boleh menyebabkan kecederaan terhadap anak-anak

Tidak merotan di tempat-tempat larangan atau merbahaya seperti muka, kepala, dada dan perut anak-anak

Tindakan merotan kali pertama terhadap anak-anak mestilah perlahan, tidak terlalu kuat yang boleh menyakitkan samada di tangan atau kaki. Jika tidak berkesan untuk satu rotan maka terus dirotan sehingga tiga kali. Jika masih berdegil selepas dirotan sebanyak tiga kali maka boleh dirotan sehingga 10 kali tetapi jangan melebihi jumlah itu sebagaimana sebuah hadis nabi s.a.w yang bermaksud : 

Jangan merotan seseorang melebihi 10 kali melainkan dalam menjalankan hukum hudud Allah.
Tidak merotan anak-anak yang belum sampai umurnya 10 tahun sebagaimana sebuah hadis nabi s.a.w yang bermaksud : Perintahlah anak-anak kamu dengan sembahyang ketika berumur 7 tahun dan rotanlah mereka jika tidak sembahyang apabila berumur 10 tahun….

Apabila anak-anak meminta melalui lisan agar jangan merotannya ketika mahu dirotan buat kali pertama maka hendaklah diberi peluang kepada mereka berubah tanpa dirotan berserta dengan janji untuk tidak mengulangi kesalahan yang sama selepas itu. Tindakan ini adalah lebih baik berbanding tetap merotan mereka

Ibubapa atau penjaga mestilah merotan sendiri anak-anak yang degil bukannya mewakilkannya kepada adik-beradik yang lain untuk melakukannya bagi mengelakkan timbulnya persengketaan antara adik-beradik.

Apabila anak-anak sudah baligh maka tindakan dalam merotan hendaklah lebih kerap dan diulangi sehingga anak-anak berubah ke arah yang baik serta menjauhi segala kesalahan yang dibuat selama ini.

Tiada ulasan:

Doa Moga Dibinakan Rumah Di Dalam Syurga

Doa Mohon Rezeki dan Ilmu

Hadis Perumpamaan Orang Yang Membaca Al-Quran

Halwa Telinga