TV Mengubah Gelombang Otak

"Jangan selalu menonton 'kotak jahat itu ..!". Begitu kiranya jika orang tua menyindir anak-anak muda-apalagi di zaman maklumat yang sudah global ini, jika ada orang yang selalu nongkrongin kotak jahat itu selama berjam-jam setiap hari.

Anda mungkin akan terkejut mendapat penjelasan mengenai TV yang dipergunakan sebagai sebuah alat untuk mempengaruhi fikiran, dan akan menyertakan beberapa alasan:

1). Hampir setiap orang menonton TV.
2). Peranti utama teknologi yang dipergunakannya dalam bentuk yang lebih maju untuk program kawalan fikiran. Oleh kerana itu TV merupakan contoh yang sangat baik sekali bagaimana peranti ini mempengaruhi fikiran anda sebagai akibat pengaruh yang ditimbulkannya kepada otak.

TV Mengubah Gelombang Otak

TV adalah sebuah alat yang sempurna untuk memprogram fikiran. Sebagaimana anda dapat melihatnya, TV merupakan sebuah alat yang sangat bagus untuk memprogram fikiran. Ia menyediakan segala sesuatu untuk masuk kedalam alam bawah sedar penonton.

Sebab utamanya adalah: bahawa anda tidak mempunyai kawalan terhadap apa yang datang ke dalam fikiran anda sendiri, sesuatu itu mungkin saja baik, yang lain buruk.

Segala sesuatu yang di sedari, semuanya itu memang yang dapat dilihat. Sebagai contoh.

- Adanya saranan subliminal disembunyikan di dalam iklan-iklan. Kita tahu banyak iklan-iklan yang menjadi selingan acara TV serta membuat tertarik kepada penontonnya.

- TV menciptakan sejenis perasaan takut di dalam alam bawah sedar, mempengaruhi dan menyembuhkan pikran seseorang. Seperti kematian, rusuhan dan pembunuhan, seperti di dalam berita-berita.

- TV membuat penonton pada umumnya lemah dan selalu tidak cukup. Seperti selalu merasa tak mampu, merasa mahal, atau bahkan ingin dikelilingi gadis cantik dan selebriti kaya, yang kemudian mereka membandingkan mereka sendiri.

Sementara terdapat banyak contoh yang boleh saya kemukakan, namun yang penting adalah mengetahui bahawa TV merupakan sebuah alat yang sesuai dalam memprogram fikiran manusia.

Otak Mengira Bahawa TV Adalah Benar

Anda akan berfikir bahawa TV tidak membahayakan kerana anda tahu bahawa hal itu tidak nyata.

Akan tetapi tahukah anda bahawa alam bawah sedar anda mempercayainya bahawa hal itu nyata? Sebagai contoh: oleh kerana itu mengapa ketika anda menonton filem seram, jantung anda berdeba-debar dengan cepat.

Pengaturcaraan TV Untuk Anak-Anak

Dengan menonton TV anak-anak sebenarnya sedang diprogramkan fikirannya sejak usia awal, akan tetapi juga mungkin akan merosakkan otaknya yang akan menyebabkan tumbuh dewasa dengan berakhlak lebih menyerupai seekor binatang daripada manusia (yaitu dorongan yang mendasari hawa nafsunya) terhadap seks, kekerasan atau anarkis bahkan makanan , namun pada umur yang jauh lebih muda daripada sepatutnya atau biasanya.

10 Perkara yang Merosak Otak

OTAK, seperti yang kita ketahui, juga bekerja sebagaimana anggota badan kita yang lain bekerja. Namun, mungkin tanpa kita sedari, ada beberapa kebiasaan dan pekerjaan kita yang boleh membuat otak kita jadi rosak. Berikut adalah beberapa di antaranya:

1. Tidak Sarapan Pagi

Mereka yang tidak mengambil sarapan pagi mempunyai kadar gula darah yang rendah, yang akibatnya bekalan nutrisi ke otak menjadi kurang.

2. Makan Terlalu Banyak

Terlalu banyak makan, apalagi yang kadar lemaknya tinggi, dapat berakibat mengerasnya pembuluh darah otak kerana penimbunan lemak pada dinding dalam pembuluh darah. Akibatnya kemampuan kerja otak akan menurun.

3. Merokok

Zat dalam rokok yang terhisap akan mengakibatkan penyusutan otak secara cepat, serta dapat mengakibatkan penyakit Alzheimer.

4. Pengambilan gula terlalu banyak

Pengambilan gula yang terlalu banyak akan menyebabkan terganggunya penyerapan protein dan nutrisi, sehingga terjadi ketidakseimbangan pemakanan yang akan mengganggu perkembangan otak

5. Pencemaran Udara

Otak adalah pengguna oksigen terbesar dalam badan manusia. Menghirup udara yang tercemar menurunkan bekalan oksigen ke otak sehingga dapat menurunkan efisiensi otak.

6. Kurang Tidur

Otak memerlukan tidur sebagai masa berehat dan memulihkan kemampuannya. Kekurangan tidur dalam jangka waktu lama akan mempercepat kerosakan sel-sel otak.

7. Menutup kepala ketika tidur

Kebiasaan tidur dengan menutup kepala meningkatkan kepekatan zat karbondioksida dan menurunkan kepekatan oksigen yang boleh menimbulkan kesan kerosakan pada otak.

8. Menggunakan fikiran ketika sakit

Bekerja terlalu keras atau memaksakan untuk menggunakan fikiran kita semasa sedang sakit dapat menyebabkan berkurangnya keberkesanan otak serta boleh merosakkan otak.

9. Kurang merangsang minda

Berfikir adalah cara yang paling tepat untuk melatih otak kita. Kurangnya rangsangan pada otak boleh menyebabkan mengkerutnya otak kita.

10. Jarang berkomunikasi

Komunikasi diperlukan sebagai salah satu cara memacu kemampuan kerja otak. Berkomunikasi secara intelektual boleh mencetuskan kecekapan otak. Jarangnya berkomunikasi akan menyebabkan kemampuan intelektual otak jadi kurang terlatih.

Menghilangkan kebiasaan memang tidak gampang. Namun juga tidak sukar seperti yang kita bayangkan. Masalahnya adalah kita terkadang tidak benar-benar percaya apakah kebiasaan buruk itu boleh dihilangkan dan dihentikan selama-lamanya dalam diri kita.

Tiada ulasan:

Doa Moga Dibinakan Rumah Di Dalam Syurga

Doa Mohon Rezeki dan Ilmu

Hadis Perumpamaan Orang Yang Membaca Al-Quran

Halwa Telinga